Részvény vagy kötvény: melyiket válasszam?

A fenti kérdés nagy dilemma minden olyan megtakarítónak, aki pénzét ezen két befektetési forma valamelyikében szeretné tartani. Az életbiztosítások mögötti eszközalapok kiválasztásakor is felmerül, vajon tíz évnyi töretlen részvénypiaci emelkedés után mi várhat ránk a következő tíz évben? Lehet még ugyanilyen emelkedés vagy inkább válasszam a kiszámítható kötvény hozamokat?

A kérdés már csak azért is időszerű, mert komoly divergencia látszódik a két eszközosztály árfolyamában az elmúlt hónapokban. A részvény indexek az Egyesült Államokban csúcsokat döntenek és technikailag nézve akár tovább is emelkedhetnek. A kötvények piacán viszont a gyors hozamcsökkenés rajzolódik ki, a 10 éves német állampapír hozama -0.4 százalék, ami a legalacsonyabb érték, amióta létezik egyáltalán, a tengerentúlon pedig fél év alatt a kétharmadára csökkent a hasonló futamidejű kötvények hozama. Mit is jelent ez? A kötvények a recessziót árazzák, ami a közelmúlt makro adatai alapján már akár 2020-ra világszerte megérkezhet, egyes piacokon, mint Németország, Olaszország pedig már most kopogtat. A befektetők folyamatos állampapír vásárlásai pedig felhajtják az árfolyamokat, akár negatív tartományba is taszítva a hozamokat. A részvények árfolyamát paradox módon pont ezek a folyamatok tartják történelmi magasságokban, hiszen a recesszió megelőzése kamatcsökkentésre és újabb pénzjegy nyomtatásra sarkalhatja a jegybankokat és ez ad muníciót jelenleg a részvényeket vásárlóknak. Mellette az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárásában való hit is sok befektetőt késztet ilyen árfolyamok mellett is a vásárlásokra.

És hogy kinek lesz igaza? Majd harminc éves kereskedek aktívan és ezalatt, ha hasonlóan eltérő forgatókönyvet árazott a kötvény és részvény piac, akkor általában a kötvénypiaci szereplőknek lett igaza. Ez nem jelenti azt, hogy mostantól kezdve rá se nézzünk a részvényekre, inkább arra szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a következő időszakban a kötvényeken elérhető hozam bizony komoly alternatíva lehet. Nem véletlen, hogy ebben az évben a CIG Pannónia Globális Átváltoztatható Pro Kötvény Eszközalapja 15.8 százalékos hozamot ért el alig 7 hónap alatt és ez a folyamat tartós is lehet . Mindenki kezdjen el nézelődni, tájékozódni a kötvénypiacról!

Share This