Minden a Babakötvényről

A Családvédelmi Akcióterv részeként az Államkincstárban nyitott Start-értékpapírszámlán helyezhető el befektetés 18 év alatti gyermek számára, a piacinál kedvezőbb feltételek mellett. A 2005. december 31 után született kiskorúak számára az állam 42.500 forint életkezdési támogatást ad ezen a számlán, és a számlára befizetett összeg 10 százalékát, maximum évi 6000 forintot ír jóvá támogatásként. A befizetésnek nincs felső határa és mindig az életkornak megfelelő lejáratú kötvénybe fektetik be a pénzt. Hogyan alakul a kamatozás? Az éves kamat a kamatbázisból és a kamatprémiumból áll össze. A kamatbázis az elmúlt év KSH által közzétett átlagos infláció mértékének felel meg, ez 2019-ben 2.8 százalék, míg a megállapított kamatprémium 3 százalék. Így alakul ki az 5.8 százalékos kamat erre az évre. 

A Babakötvény lejárat után nem kamatozik tovább és kizárólag a Magyar Államkincstár fiókhálózatában vásárolható meg. A gyermek nagykorúvá válása után a lejárati összeg szabadon felhasználható, bármilyen életcél elérésére. 

Az infláció feletti 3 százalékos éves hozam? Ez jól hangzik! De nézzük meg, milyen egyéb lehetőségek vannak a gyermekünk jövőjéről való gondoskodásra. A Babakötvény csupán egyik fajtája annak. Néhány ezer forintos havi rendszerességű megtakarítás esetén az állami éves 6000 forint jóváírás is nagyban emeli a tényleges hozamot, ennél jóval nagyobb befizetések esetén azonban ez a támogatás már elhanyagolható. Az infláció feletti reálhozam nagyon szép, de véd például a forint folyamatos leértékelődésével szemben? Mivel ez egy forintban kibocsátott speciális kötvény ezért nyilvánvalóan nem. Nézzük meg az elmúlt év euró/ forint keresztárfolyamának alakulását:

Az elmúlt 15 év folyamán 255-ről  330-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez 30 százalékos leértékelődés és a trend az elmúlt években még erősebb. Piaci gyermekjövő programok mögött akár 25-30 eszközalap közül lehet kiválasztani a piaci viszonyoknak megfelelőt, akár euróban vagy dollárban is, amivel a forint leértékelődési kockázatát ki lehet védeni. És hogyan alakultak ezen alapok hozamai az elmúlt években?

Az MKB-Pannónia Alapkezelő dinamikus mintaportfóliója 8 év átlagában 13 százalékot meghaladó hozamot ért el. Vezető nemzetközi alapkezelők által kezelt alapok közül válogathatsz, és személyes tanácsadó segít a döntéseidben. Érdemes utánajárni és megnézni a különböző konstrukciókat. Ügyes pénzügyi tervezéssel mindenki jobbá és kényelmesebbé teheti gyermeke későbbi életét!

(forrás: MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt, poundsterlinglive.com, babakotveny.hu)

Share This