Egy új jelenség, a mamahotel margójára

A mamahotel jelenség, amely gyakran jelenik meg filmekben céltáblaként, nevetség tárgyaként és sokszor és sokan köszörülik rajta a nyelvüket Magyarországon is megszokott lett az elmúlt években. Az OTP Bank készített egy felmérést a közelmúltban és eszerint a magyar háztartások 5.4 százalékában él olyan felnőtt korú gyermek, aki már befejezte tanulmányait és önálló kereső. Ez több, mint 200.000 háztartást jelent! 

A jelenség hátteréről számtalan tanulmány jelent meg, ezek egyetértenek abban, hogy az elengedés-elszakadás folyamatát leginkább az anyagiak, a megváltozott életkörülmények és a felnőtté válást övező bizonytalanságok alakítják. Anyagi oldalról vizsgálva jelenleg egy pályakezdő fiatal akár teljes jövedelme sem éri el egy belvárosi garzon bérleti díját, így az együttélés kényszerré válik. A fiatalokban egyre inkább jelen van a jövővel szembeni bizonytalanság és sok esetben a szülők visszahúzó ereje is jelentős. Nem engedik ki gyermekeiket ebbe a megváltozott, „gonosz” világba, hiszen régen minden jobb és egyszerűbb volt! Statisztikailag kimutatható, hogy legnehezebb az egykék és azon gyermekek leválása, akit egyedülálló szülő nevelt. Vajon meddig nem kóros ez a folyamat, meddig nem sérül a gyermek személyisége, mikortól nem okozza a gyermek-felnőtt szerepek torzulását? Általában a témával foglalkozók a 40 éves életkort tartják vízválasztónak, ha valaki addig nem hagyta el a szülői házat, az nagy valószínűséggel nem is fogja már.

A szülőkkel élő fiatalok 71 százaléka szeretne önálló lakásba költözni és változtatni a helyzeten. Nekünk, szülőknek a felelősségünk nemcsak az, hogy felkészítsük gyermekeinket a független életre, hanem az is, hogy ennek az anyagi feltételeit megteremtsük! Ilyen az életkezdési támogatás, a Babakötvény, amikhez az állam is hozzájárul. A piaci alapon működő gyermekcélú megtakarításokkal, mint a CIG Pannónia Biztosító Mentor Életbiztosítása pedig gyermekünk felnőtté válásáig akár egy új otthon megvásárlására is elegendő összeg gyűjthető össze, havi rendszeres magtakarítással, a világ vezető alapkezelőinek a befektetési alapjaiban gyarapítva a befektetéseket. Mellette életbiztosításként is funkcionál, orvosi vizsgálat és egészségi nyilatkozat nélkül! Ha idejében elkezdjük ezt a folyamatot, akkor ez hatalmas segítséget jelent a gyermekünk számára az elinduláshoz!

(forrás: origo.hu, femcafe.hu, grantis.hu)

Share This